Werken als servicemonteur

Ben jij net afgestudeerd in de richting van installatietechniek, elektrotechniek of mobiele voertuigen en op zoek naar een baan? Of overweeg je omscholing in de richting van techniek of monteur? Dan zijn we waarschijnlijk op zoek naar jou! Werken als servicemonteur is namelijk niet alleen een uitdagend beroep, er is ook veel vraag naar op de arbeidsmarkt. Lees hier alles over een carrière als servicemonteur.

Wat is een servicemonteur?

Een servicemonteur is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van allerlei installaties, op locatie bij de klant. Het gaat zowel om periodieke controles als het verhelpen van acute storingen en andere problemen. Een servicemonteur werkt nauw samen met de klant en draagt oplossingen aan ter verbetering van de installatie.

Wat doet een servicemonteur?

Servicemonteurs zijn er in verschillende werkgebieden. Zo zijn er servicemonteurs gespecialiseerd in koeltechniek, installatietechniek, elektrotechniek of automotive. Het takenpakket hangt dus af van het werkgebied, maar wat overeenkomt is dat je in alle sectoren bezig bent met het repareren en onderhouden van installaties, apparaten en machines. Over het algemeen bestaat het takenpakket van een servicemonteur uit: 

 • Het opsporen en verhelpen van storingen.
 • Het installeren van nieuwe installaties.
 • Het verrichten van onderhoud of reparatie.
 • Het controleren van de werking van installaties.
 • Rapportages maken over de werking van installaties voor de klant of coördinator.
 • Klanten adviseren over mogelijke oplossingen.

Het toekomstperspectief van een servicemonteur

Momenteel is er veel werk te vinden als servicemonteur. In de technische sector is veel vraag naar nieuw personeel. Elke maand zijn er veel nieuwe, openstaande vacatures. Voor elk opleidingsniveau is het perspectief voor servicemonteurs op de arbeidsmarkt goed. De baankans is hoog en de verwachting is dat dit ook de komende jaren het geval gaat zijn. Ben je net afgestudeerd in de richting van techniek? Dan kun je waarschijnlijk snel aan de slag!

Waar werkt een servicemonteur?

Meestal zijn servicemonteurs in dienst bij een service-, productie- of installatiebedrijf in de technische sector. Als servicemonteur ben je het grootste gedeelte van de tijd werkzaam op locatie bij klanten. De collega’s waar je mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld elektromonteurs, installateurs, werkvoorbereiders en het hoofd technische dienst. Wanneer je als servicemonteur meedraait in storingsdiensten ben je ook regelmatig beschikbaar voor nacht-, avond- en weekenddiensten.

De kwaliteiten van een servicemonteur

Niet iedereen is een geboren servicemonteur. Een echte servicemonteur heeft verschillende kwaliteiten, waardoor hij perfect is voor het vak.

 • Een servicemonteur moet zelfstandig te werk kunnen gaan en beslissingen nemen.
 • Omdat een servicemonteur vaak te maken krijgt met storingen en ander problemen, moet hij of zij snel en doelgericht te werk kunnen gaan.
 • De servicemonteur moet snel in kunnen schatten wat het probleem is en weten deze zo adequaat mogelijk te verhelpen.
 • Iemand die analytisch en innovatief kan denken heeft in de meeste gevallen snel een oplossing voor het probleem.
 • Goede communicatie met de klant en collega’s is in een situatie met problemen ook belangrijk.

Werken als servicemonteur


Denk jij aan een baan als servicemonteur? Dan gaan we graag voor jou op zoek naar een perfecte match met een bedrijf dat echt bij je past. Hoe we dat weten? We maken eerst kennis met jou, maar ook met de opdrachtgever. We proeven de sfeer alvast voor en luisteren naar de wensen van het bedrijf. Zo weten we zeker dat jij bij de opdrachtgever past en wat jou te wachten staat. We helpen je bovendien met de voorbereiding op jouw gesprek bij je toekomstige werkgever. Weten wat we zoal voor vacatures hebben? Kijk dan snel hier.