Werken in de techniek

Wat houdt werken in de techniek precies in?

Ben je net afgestudeerd in de techniek of al langer geleden technisch opgeleid en op zoek naar een baan? Of heb je gewoon twee rechterhanden en een passie voor techniek? Dan is er veel vraag naar jou in de technische sector, óók zonder ervaring. Een carrière in de techniek kent veel voordelen. Niet alleen is er veel vraag naar technische mensen, er staat vaak ook een goede financiële beloning tegenover. Maar bovenal is het een divers en uitdagend beroep. Hier lees je alles wat je moet weten over een carrière in de techniek.

Wat is het perspectief in de techniek?

De baanzekerheid voor iemand die een technische opleiding afrondt is hoog. De verwachting is dat de komende jaren, mede door vergrijzing, een groot tekort aan technische vakmensen gaat ontstaan. En dat terwijl de vraag naar technische beroepen de afgelopen jaren al flink gestegen is. Omdat 60 procent van de technici momenteel tussen 40 en 65 jaar is, is er vooral een grote vraag naar jongeren. Omdat veel functies in de bouw en techniek ook in deze tijd nog kunnen worden uitgevoerd, heeft de corona crisis geen invloed gehad op het aantal openstaande vacatures. Ook wanneer je geen of weinig ervaring hebt, is er vraag naar jouw diensten. Wanneer je kiest voor omscholing naar een baan in de techniek is de kans dus groot dat je direct aan de bak kunt.

Wat verdien je in de techniek? 

De grote vraag naar personeel in de techniekbranche brengt ook vaak een aantrekkelijk salaris met zich mee. Zeker jongeren die net de arbeidsmarkt betreden kunnen rekenen op een beduidend hoger salaris dan hun leeftijdsgenoten in veel andere sectoren. Ook voor mbo’ers zijn de vooruitzichten positief. Door de demografische krimp en het gegeven dat vele jongeren doorstromen naar het hbo, is er de komende jaren een grote vraag naar afgestudeerde mbo’ers.

Waarom is werken in de techniek zo leuk? 

Buiten de grote vraag op de arbeidsmarkt en het aantrekkelijke salaris, is werken in de techniek een uitdagend beroep. Het werk vraagt bijvoorbeeld om veel creativiteit en probleemoplossend denken. Het resultaat van je werk is meteen zichtbaar. Of je nou meewerkt aan een groot bouwproject, een luchtinstallatie ontwerpt op een machine repareert, door jouw werk worden dingen gebouwd, verbeterd of hersteld. Bovendien is het werk vaak erg afwisselend. Ook omdat je met een opleiding in de techniek veel verschillende richtingen op kunt.

Welke beroepen zijn er? 

Techniek is overal om ons heen en we kunnen niet meer zonder. De techniek branche is daarom heel breed, van werk in de bouw tot elektrotechniek of informatica. Aan welke beroepen moet ik denken als het gaat om een carrière in de techniek?

 • Civiele techniek

  Wanneer je werkzaam bent in de civiele techniek werk je met vaststaande objecten. Denk aan bruggen, gebouwen en wegen. Als bouwkundig ingenieur ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontwerp of werkzaamheden en onderhoud van verschillende bouwwerken. 

 • Elektrotechniek

  Alle beroepen die te maken hebben met elektriciteit en elektronica. Van het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe apparaten, tot het installeren en onderhouden van installaties, zoals het aanleggen van bedradingen en leidingen. 

 • Metaaltechniek

  Een lasser of metaalbewerker bewerkt en repareert metalen constructies voor gebouwen, bruggen, machines of transportmiddelen. 

 • Informatica en ICT

  Onder technische informatica, of computertechniek, valt alles wat op de grens ligt van elektrotechniek en informatica. Functies zijn bijvoorbeeld software-engineer, systeemontwerper of risicoanalist. 

 • Automotive

  Beroepen in de autotechniek zijn automonteur, maar ook APK-keurmeesters. Met een hbo- of wo-opleiding kun je ook aan de slag als ontwerper bij een autofabrikant. 

Kortom, een hoop interessante beroepen, zelfs per technische sector!

Vacatures in de techniek

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bij BLAUW Techniek hebben we ongetwijfeld een passende job voor jou. Bovendien regelen we alles voor je, van sollicitatie tot contract. Op dit moment staan er <strong>36</strong> vacatures online.

De toekomst van de techniekbranche

De techniekbranche ontwikkelt zich razendsnel. Dat betekent dat het aantal banen in de technieksector de komende jaren zal blijven groeien. Waar andere taken, en dus ook beroepen, steeds vaker kunnen worden overgenomen door technologie, zal de vraag naar technische kennis belangrijker worden dan ooit. Sterker nog, technici zijn straks onmisbaar voor onze samenleving. Kortom: de techniek heeft de toekomst!