Een goede motivatiebrief schrijven? Wij geven 5 tips!

De beste motivatiebrief schrijven? Wij kunnen helpen!

Kan je niet wachten om te starten bij een bepaalde functie of bij jouw favoriete bedrijf? Een goede motivatiebrief schrijven is dan essentieel om aangenomen te worden bij jouw droombaan…

5 Gouden tips voor jouw motivatiebrief

Iedereen wil een goede indruk maken wanneer je solliciteert op een vacature. Een motivatiebrief is jouw kans om dat te doen! Maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Lees hieronder 5 tips wat betreft het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

1. Wie ben jij en wat zijn jouw kwaliteiten?

Wat wil jouw ‘soon to be’ werkgever zien in jouw motivatiebrief? Het is belangrijk om twee punten duidelijk naar voren te laten komen in jouw brief. Als eerste wie jij bent als persoon, dus wat zijn jou kwaliteiten? Hierbij kan je ook kort ingaan op je vorige werkervaringen waar je bepaalde kwaliteiten aan hebt overgehouden. Verder is het van groot belang om te benoemen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de desbetreffende functie.

2. Geen standaard zinnen, wees origineel!

Begin gedurfd met je brief en vermijd zoveel mogelijk de standaard zinnen! Gebruik dus zo min mogelijk zinnen als; “Deze functie is op mijn lijf geschreven” en “Dit vak is mijn grote passie”. Onderscheidt je van alle brieven die vol staan met deze clichés. Het gaat juist om wat jou uniek maakt en waarom jij geknipt bent voor de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. Het is leuk om je motivatiebrief te beginnen met een persoonlijk voorbeeld of anekdote die jouw kwaliteiten weergeven. Dit is uniek, vertelt echt wat over jou en je valt daardoor op!

3. Sluit je motivatiebrief aan op de vacature

Laat jouw motivatie aansluiten op de desbetreffende vacature. Waarom? Ieder bedrijf vraagt om iets anders in een vacature. Bekijk daarom goed wat de functie-eisen zijn, wat jouw toegevoegde waarde zal zijn en verwerk dit in jouw motivatiebrief.

4. Noem ervaringen die relevant zijn voor de baan

Heb jij al ervaringen opgedaan die relevant zijn voor de baan? Super! Benoem dit vooral in je motivatiebrief. Geef voorbeelden van resultaten die je hebt behaald en wat jij daaraan hebt bijgedragen. Op je cv staan natuurlijk alle werkervaringen en opleidingen die jij hebt afgerond. Het nog eens benoemen en extra benadrukken van de meest relevante ervaringen is erg belangrijk.

5. Motivatiebrief schrijven… Hoe lang mag die brief zijn?

Wanneer is je brief te kort en wanneer te lang? Je wilt natuurlijk alles vertellen in jouw motivatiebrief, maar weet ook wanneer je moet stoppen. De richtlijnen zijn meestal twee alinea’s met (werk)ervaring en de vaardigheden die je daarbij hebt geleerd. Daarbij komt nog de opening van je brief en een sluiting. Een A4’tje aan informatie is meer dan genoeg.

Op zoek naar een baan in de techniek?

Een motivatiebrief schrijven is niet altijd even makkelijk. Hopelijk kom jij zo een beetje uit de voeten met deze tips en ben jij binnenkort aan de slag bij jouw droombaan! Wil je nog wat tips voor het maken van een cv? Of heb je nog wat aan onze sollicitatiegesprek tips? Dan hebben we daar ook nog handige artikelen over geschreven.

Op zoek naar een baan in de techniek? Wie weet kunnen wij jou bij Blauw Techniek helpen. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op. Kom jij binnenkort langs voor een kopje koffie?

Recent Posts
cv-makenwerken-als-monteur