Sollicitatiegesprek tips: hier maak je indruk mee!

Het is eindelijk zover. Je hebt binnenkort een kennismakingsgesprek. Dit kan best even spannend zijn. Gelukkig zul je een stuk zelfverzekerder naar binnen wandelen wanneer je goed bent voorbereid. Lees daarom snel onze sollicitatiegesprek tips door!

Sollicitatiegesprek tips waar je wat aan hebt:

– Zelfverzekerde houding aannemen
Dat een sollicitatiegesprek wat spannend kan zijn, snapt iedereen. Toch is het een goed idee om een actieve, zelfverzekerde houding aan te nemen. Dit kun je al doen door rechtop te gaan zitten en je gesprekspartner aan te kijken.

– Een goede eerste indruk maken
Iedereen weet hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk achter te laten. Dit kun je doen door jezelf netjes voor te stellen. Geef een stevige handdruk en zeg duidelijk je naam. Natuurlijk mag je hier ook een beetje je persoonlijkheid in laten zien. Ben je bijvoorbeeld een enthousiast persoon? Dan kun je dit laten blijken in je toon.

– Zet je telefoon uit, en niet op trilstand
Zorg ervoor dat je telefoon of op stilstand of helemaal uit staat. De trilfunctie is vaak nog te horen en kan niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gesprekspartner, zeer afleidend zijn.

– Bereid je goed voor
Zorg ervoor dat je al wat van het bedrijf weet en laat dit merken tijdens je eerste gesprek. Hier scoor je altijd punten mee!

– Sluit het gesprek goed af
Sluit het gesprek netjes af door iedereen te bedanken voor haar/ zijn tijd. Heb je een goed gevoel overgehouden aan het gesprek? Geef dit dan vooral aan. Enthousiaste kandidaten springen er altijd extra uit.


Dit moet je vooral niet doen:

– Te laat komen
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je echt niet te laat komt. Neem een bus eerder of vertrek 10 minuten eerder dan gepland. Kom je toch te laat? Laat dit altijd netjes weten en bedank je gesprekspartners voor het wachten.

– Een gesloten lichaamshouding aannemen
vermijd een defensieve houding. Denk hierbij aan gekruiste armen en benen. Neem een open en ontspannen houding aan.

– De ander onderbreken
Laat de ander uitpraten en laat af en toe merken dat je aandachtig aan het luisteren bent. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het gesprek je gesprekspartner een knikje te geven.

Sollicitatiegesprek tips

Hopelijk heb je wat gehad aan de bovenstaande sollicitatiegesprek tips. Mocht het toch niet helemaal gaan zoals gehoopt, geef niet op! Zoals met alles baart oefening kunst. Wanneer het niet gelukt is weet je voor de volgende keer waar je aan kunt werken. Vraag daarom zeker ook om feedback wanneer je de functie niet hebt gekregen. Daar kun je alleen maar van leren. Zo ben je iedere keer weer een stapje dichter bij een nieuwe baan!

Word je maar niet uitgenodigd voor die baan? Misschien heb je iets aan onze motivatiebrief of cv tips!

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij onze techniek vacatures

Recent Posts
techniekloonsverhoging