Werken in de techniek: welke technische opleidingen zijn er?

Werk jij het liefst met je handen? En zet je die graag in om dingen te bouwen of repareren? Of is bedenken, onderzoeken, analyseren en ontwerpen meer jouw ding? Dan ben jij geboren voor techniek. Met een opleiding techniek liggen er veel carrièrekansen op jouw te wachten. Of je nou kiest voor elektrotechniek, autotechniek of industrieel ontwerpen, in elk vakgebied is grote vraag naar technisch geschoold personeel. Maar welke opleidingen zijn er allemaal? 

Verschillende richtingen

Het beroep van iemand in de technieksector is sterk afhankelijk van zijn of haar specialisatie en het opleidingsniveau. Er zijn dan ook meer dan honderd opleidingen en cursussen in de techniek. De branche is zeer breed, van technische informatica tot het werk in de bouw. Een aantal mogelijke studierichtingen in de techniek:

bij deze opleiding leer je alles over elektriciteit, elektronica en het aanleggen en onderhouden van apparaten en installaties. Op een hoger studieniveau ben je bezig met vraagstukken zoals elektrisch rijden en kun je terechtkomen bij een ingenieursbureau of een overheidsinstantie.

Bij civiele techniek draait het om vaststaande objecten, zoals wegen, gebouwen en bruggen. Je leert alles over het ontwerpen, beheren en onderhouden van infrastructuur. Deze richting in de techniek wordt ook wel weg- en waterbouwkunde genoemd.

Je  leert alles wat te maken heeft met ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van gebouwen. Denk aan het ontwerpen en berekenen van constructies, maar ook architectuur, design en vormgeving. Bouwkundigen kunnen werken bij projectontwikkelaars, constructiebedrijven of architectenbureaus.

Een industrieel ontwerper is bezig met het bedenken en het ontwerpen van nieuwe producten, zoals gebruiksvoorwerpen en meubels. Een opleiding waarbij je technisch inzicht combineert met creativiteit.

Een studie die is gericht op het ontwerpen van dynamische voorwerpen, apparaten of constructies. Denk aan aandrijfmotoren, robotica of kraanconstructies.

Wanneer je kiest voor een opleiding in de autotechniek, kun je daarna aan de slag als automonteur of bijvoorbeeld APK-keurmeester. Maar met een hbo- of wo-opleiding kun je ook aan de slag als ontwerper of autofabrikant.

Wat is het toekomstperspectief?

Ben je bijna afgestudeerd of heb je inmiddels al een diploma op zak? Dan zitten veel werkgevers te springen om jouw kwaliteiten. De baanzekerheid voor iemand met een afgeronde technische opleiding is momenteel erg hoog. De verwachting is bovendien dat de komende jaren, mede door vergrijzing in de sector, het tekort aan personeel alleen maar zal oplopen. Zo’n zestig procent van de technici is momenteel tussen 40 en 65 jaar, waardoor er vooral grote vraag is naar jongeren. Ook in deze coronaperiode is het aantal openstaande vacatures onverminderd groot. Zelfs wanneer je net uit de schoolbanken komt en je nog weinig praktijkervaring hebt, is er veel vraag naar jouw diensten. Ook het personeel dat zich om laat scholen kan vaak direct aan de bak.

Je technische diploma al op zak?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bij BLAUW Techniek hebben we ongetwijfeld een passende job voor jou. Bovendien regelen we alles voor je, van sollicitatie tot contract. Bekijk onze vacatures:

Aanbevolen berichten