Waarom juist wel kiezen voor Blauw

Steeds minder studenten én leraren kiezen voor techniek.

Het dreigt een vicieuze cirkel te worden voor de arbeidsmarkt voor technische beroepen. Er is al een chronisch tekort aan technici. En nu kiezen scholieren ook minder vaak voor een technisch profiel. Onder de technici die er zijn kiezen er steeds minder voor de opleiding tot leraar. Waarmee de toekomst voor bedrijven die technisch geschoold personeel zoeken, nog lastiger wordt.

Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Monitor Techniekimpact die gaat over techniekonderwijs in Nederland. Hoewel technisch geschoolde mensen een grote kans hebben op een (goedbetaalde) baan, lopen scholieren er totaal niet voor warm.

Waar in 2016/2017 nog 53.743 leerlingen vanuit havo/vwo voor een technisch profiel kozen, waren dat er dit schooljaar nog maar 47.342. Deze trend zal het invullen van alle Techniek Vacatures nog lastiger maken.

Docententekort

De keuze voor een niet technisch profiel zou kunnen komen doordat ook de leraar voor de klas steeds moeilijker te vinden is en er vaker lessen uitvallen. Ook dit probleem lijkt alleen maar groter te worden. Technici die er nog wel zijn kiezen steeds minder vaak voor een opleiding tot leraar.

Bij zowel vrouwen als mannen is de exacte hbo-lerarenopleiding minder geliefd. Zo startte in 2016/17 er nog 693 vrouwen zo’n opleiding. Dat waren er vorig studiejaar nog maar 466. Bij mannen daalde dat aantal van 829 naar 566.

Techniek Vacatures

Er zijn momenteel 130.000 vacatures in de techniek en de ICT. Ook vacatures in het voortgezet en middelbaar onderwijs zijn moeilijk in te vullen. Daarbij gaat het vooral om docenten natuur- en scheikunde, wiskunde/rekenen en techniek.

Volgens de Arbeidsmarktbarometer van vorig jaar is 35 procent van de docent vacatures in het voortgezet onderwijs en mbo moeilijk vervulbaar. Voor de technische vakken is dat 50 tot 70 procent. Eind deze maand komen er nieuwe cijfers.

Waarom juist wel kiezen voor Blauw en de Techniek

Binnen de Techniek is er een overvloed aan vacatures. Als net afgestudeerde technicus vind jij tussen alle techniek Vacatures altijd de leukste baan.

Er is veel werk

Als je op zoek bent naar een branche met veel mogelijkheden, dan is de techniek de juiste keuze. Er is namelijk een enorm tekort aan technici. Zorg er bij het zoeken naar een vacature wel voor dat het bedrijf waarbij je solliciteert werkt volgens de belangrijkste veiligheidsnorm NEN 3140 in de elektrotechniek. Dan weet je zeker dat je veilig werkt.

Techniek is een van de best betaalde sectoren

Weet je wat nog beter is dan een baan vinden? Een baan vinden waar je goed verdient. De techniek staat bekend om hoge salarissen. Bovendien krijg je de gelegenheid verschillende gebieden te verkennen en kun je nieuwe vaardigheden leren.

Er is zoveel verscheidenheid Of het nu gaat om een functie in de automatisering, installatietechniek, iets in de richting van de elektrotechniek of vele anderen, er zijn talloze manieren om iets in deze richting te doen. Werken in die richting biedt mogelijkheden om na te denken, problemen op te lossen, creatief te zijn en nieuwe technologieën te begrijpen. Banen in de techniek zijn beschikbaar in vrijwel elke sector.

Het werk is flexibeler

Hoewel veel sectoren nog steeds de traditionele 9-5 uur functies hebben, heeft de technische industrie meerdere mogelijkheden. Laptops, mobiele telefoons en internet hebben het voor werknemers in technische en andere sectoren mogelijk gemaakt om op afstand te werken. Voor degenen die een gezin hebben is dit natuurlijk ideaal. Het maakt het makkelijker om werk en privéleven in balans te houden.

Lage opleidingskosten

Een van de grootste voordelen van het kiezen van een Techniek Vacature en een carrière binnen de Techniek, zijn de lage kosten voor de opleiding. Je kunt snel een opleiding volgen om gecertificeerd aan het werk te gaan. Als je bijvoorbeeld iets in de richting met koel- of warmtepompinstallaties wilt doen, dan heb je een f gassen certificaat nodig om alle handelingen te mogen uitvoeren. Dat kan al vanaf € 1.595,-! Niet veel dus als je dit vergelijkt met de kosten van een vierjarige studie. Door de lage kosten is het mogelijk om in de loop van je carrière cursussen of trainingen te blijven volgen om hogerop te komen en jezelf verder te blijven ontwikkelen. .

Aanbevolen berichten
sollicitatiegesprektechniek