Top 3 meest gewilde kandidaten (functies) binnen de techniek

De technische branche staat al een poosje onder druk vanwege het tekort aan goed geschoold technisch personeel. Bedrijven hebben moeite om de juiste medewerkers te vinden en de vacatures voor Elektromonteur, Servicemonteur koeltechniek, Installatiemonteur Airconditioning, Beveiligingsmonteur en ook Leerling Servicemonteur vliegen je rond de oren. Uit een analyse, gedaan door Randstad blijkt dat met name binnen de techniek, ICT, zorg en het onderwijs de meeste functies in 2022 zullen openstaan.

Een sterk groeiende economie draagt hier aan bij. Maar ook ontwikkelingen binnen het klimaat en de politiek hebben grote invloed op de banenmarkt binnen de techniek. De hete zomers van de laatste jaren zullen volgens veel meteorologen niet meer zo zeldzaam zijn: het wordt gemiddeld steeds warmer in Nederland. Veel particulieren en bedrijven hebben tegenwoordig dan ook een airco-installatie in huis, op kantoor of in de werkplaats. Nieuwbouwwoningen moeten voorzien worden van elektra, maar vaak ook van beveiligingssystemen en zonnepanelen. Bij Blauw Techniek zien we dan ook veel vraag van onze opdrachtgevers naar kandidaten op deze functies.

Zo blijven we koel in de zomer; Aircomonteur of Koelmonteur Aircotechniek is een vakgebied dat steeds belangrijker wordt. Maar wat houdt het precies in? En welke cursussen en opleidingen zijn er voor monteurs en andere technici die zich (verder) willen bekwamen in de aircotechniek? Je kunt als startend monteur de opleiding Aircotechniek volgen, deze kun je vervolgens uitbreiden met Airco- en VRF installaties en F-gassen 1. Genoeg doorgroeimogelijkheden dus. Vaak zijn er binnen de Koeltechniek ook 2 kanten te kiezen. Vind jet het leuk om lekker aan de slag te gaan met een collega met het installeren van nieuwe airco’s dan kun je er ook voor kiezen om Installatie monteur Airconditioning of Installatiemonteur Koeltechniek te worden. Vind je het juist leuk om zelfstandig met je bus bij particulieren of bedrijven op pad te gaan, onderzoek te doen naar storingen en deze te verhelpen, dan kun je het beste aan de slag als Servicemonteur Koeltechniek of Servicemonteur Airconditioning.

Woningnood; er wordt weer veel verbouwd en gebouwd; Elektromonteur

Elektromonteurs zijn hard nodig bij verbouwingsprojecten en nieuwbouw van woningen. Ze leggen elektrotechnische installaties aan volgens tekening; trekken kabels en bedrading, plaatsen en monteren schakel- en aansluitmateriaal, installeren en/of uitbreiden van de groepenkasten, plaatsen buisinstallaties en lasdozen en lassen bedrading af. Lekker veelzijdig dus! Om aan de slag te kunnen als Elektricien moet je een technische opleiding gevolgd hebben. Zo kan je op het VMBO een technische kant kiezen. Daarna kan je een vervolgopleiding volgen. Denk hierbij aan MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek. De functie titel is soms wel wat verwarrend; Een elektricien wordt soms ook wel elektromonteur genoemd. Er is dus geen verschil tussen die twee functies. In vacatures wordt een elektricien naast elektromonteur soms ook monteur elektrotechniek of monteur elektrische installaties genoemd.

Zonnepanelen; duurzaam en met deze energieprijzen willen we ze allemaal; Installatiemonteur Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op je dak wek jij je eigen duurzame stroom op. De prijs die je betaalt voor zonnepanelen en het leggen hiervan, is de afgelopen 10 jaar met zo’n 37 procent gedaald. Met de laatste energieprijsverhoging per 1 juli 2022 verwachten we binnen de Techniek opnieuw een toename aan vraag naar zonnepanelen. Bij Blauw techniek zoeken we dan ook voor onze klanten altijd goede technische collega’s voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen. Als zonnepanelen-installateur volg je een cursus om gecertificeerd installateur te zijn. Het vak is vrij nieuw, dus officiële opleidingen bestaan er nog niet. Werkgevers en opdrachtgevers vragen vaak wel om een certificaat. Het certificaat van installQ is aan te raden.

vacatures

Natuurlijk is dit maar de Top 3

Er zijn binnen de techniek natuurlijk nog meer functies waar vraag naar is. Beveiligingsmonteurs, Bedrijfswagenmonteurs, Werkvoorbereiders, Projectleiders en ook Leerling monteurs. Dat maakt werken binnen de techniek via Blauw techniek zo leuk; veel diversiteit en doorgroeimogelijkheden!

Weten welke vacatures Blauw Techniek voor jou beschikbaar heeft? Klik op de onderstaande button.

Aanbevolen berichten
techniektechniek