Solliciteren doe je niet iedere dag. Natuurlijk wil je in een eerste sollicitatiegesprek wel goed voor de dag komen. Een goede voorbereiding is belangrijk. Welke vragen kun je nu in je sollicitatiegesprek verwachten en hoe kun je je hier goed op voorbereiden?
Hieronder 5 tips die jou daarbij kunnen helpen!
1. Vertel iets over jezelf
Het is altijd de kunst om de balans te vinden tussen niet te kort zijn in je antwoorden, maar tegelijkertijd ook niet bij zo’n vraag je hele levensverhaal te vertellen. Begin gewoon in het hier en nu. Vertel wat je nu doet, hoe je daar terecht bent gekomen en waarom je zo enthousiast bent over de baan waarvoor je nu op gesprek zit.
Misschien is dit je eerste baan en wil je nu de vaardigheden die je op school hebt geleerd, gebruiken en toepassen in deze functie. Anders kun je uitleggen dat je je huidige functie wilt verlaten om jezelf uit te dagen in een nieuwe functie of branche.
2. Waarom wil je hier werken?
Jouw toekomstige werkgever stelt deze vraag omdat hij van jou wil horen wat jouw idee is van zijn bedrijf en de werkzaamheden. Een perfecte vraag dus waarbij jij kan laten zien hoe jij je verdiept hebt in het bedrijf en wat jij al weet van bijvoorbeeld dat wat ze doen en de mensen die er aan de slag zijn.
Do’s:
· Noem iets wat het bedrijf heeft gedaan dat indruk op je heeft gemaakt.
· Noem bepaalde skills waar het bedrijf heel goed in is en die jij wil leren/kennis die het bedrijf heeft die ook voor jou erg interessant is.
· Wat lijkt jou zo leuk aan de werkzaamheden die ze doen, laat je enthousiasme zien!
3. Wat zijn je zwakke punten of nog beter gezegd je leerpunten?
Tegenwoordig zijn we er al wat beter in om te benoemen waar we in uitblinken en wat we nog willen leren. Als je een zwak punt omschrijft als iets waar je nog minder goed in bent en waar je nog beter in zou willen worden klinkt het al een stuk positiever.
Heb je bijvoorbeeld moeite met het houden van overzicht over je werkzaamheden en het stellen van prioriteiten, vertel dan wat je al geleerd hebt om hier mee om te gaan en waar je nog beter in zou willen worden. Bijvoorbeeld kun je dan aangeven dat je op hele drukke dagen een “to do” lijstje maakt wat je helpt om in ieder geval die dingen te doen die je moet doen, maar dat je nog zou willen leren om iets eerder hulp te vragen zodat het werk niet opstapelt. Benoem wel altijd iets dat te maken heeft met het werk dat je gaat doen. Ben je een slechte kok en daarom een vaste klant bij thuisbezorgd.nl, dat is wel informatie, maar voor jouw werkgever niet zo relevant.
4. Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?
Eigenlijk vragen ze hier naar jouw skills en kwaliteiten die belangrijk zijn voor de functie. Vaak staat in de vacaturetekst wat de werkgever hierin zelf belangrijk vindt. Lees voor het gesprek opnieuw de vacature nog eens door en denk na over wat jij daarin te bieden hebt. Misschien heb jij bepaalde kennis die zij goed kunnen gebruiken of heb je al een heel leuk idee voor hen? Vertel hier gerust over. Daarmee toon je je creativiteit en initiatief.
5. Sollicitatievragen die jij kunt stellen
Aan het eind van het sollicitatiegesprek krijg jij de kans om vragen te stellen. Het zou kunnen dat veel van je vragen al tijdens het gesprek zijn beantwoord. Maar probeer alsnog met een aantal vragen te komen. Op deze manier laat je zien dat je goed voorbereid bent en meer over het bedrijf en de functie te weten wilt komen.
Voorbeelden van vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen:
· Hoe zou je de sfeer in het team/bedrijf beschrijven?
· Hoe ziet een typische werkdag er uit?
· Wie worden mijn directe collega’s, hoe groot is het team?
· Worden er trainingen aangeboden en/of zijn er doorgroeimogelijkheden?
· Waarom is deze baan vrijgekomen?
· Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in deze baan?
Helemaal op het einde van het sollicitatiegesprek kun je vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt en wanneer je kunt verwachten iets van het bedrijf te horen. Bekijk hier op welke vacatures jij kunt solliciteren!