Werken in de elektrotechniek

Ben jij net afgestudeerd als elektrotechnicus en op zoek naar een baan? Of overweeg je een opleiding in de elektrotechniek? Dan zijn we waarschijnlijk op zoek naar jou! Werken in de elektrotechniek is namelijk niet alleen een uitdagend beroep, er is ook veel vraag naar op de arbeidsmarkt. Lees hier alles over een carrière in de elektrotechniek.

Wat is elektrotechniek?

Onder elektrotechniek vallen alle beroepen die te maken hebben met de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Van het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe apparaten, tot het installeren en onderhouden van installaties, zoals het aanleggen van bedradingen en leidingen. Apparaten en installaties die niet meer zijn weg te denken uit onze maatschappij. Als elektriciteit uitvalt in onze huizen, kantoren en openbare gebouwen hebben we meestal een groot probleem. Kortom, elektrotechniek is overal om ons heen. En dus zijn ook elektrotechnici enorm belangrijk.

Wat doet een elektrotechnicus?

Waarom zou je gaan werken in de elektrotechniek? Elektrotechnici zijn gespecialiseerd in elektrotechnische systemen en installaties. De werkzaamheden van een elektrotechnicus is afhankelijk van het opleidingsniveau. Wanneer iemand beschikt over een hbo-diploma of een afgeronde universitaire studie kan zelfs sprake zijn van de benaming werktuigbouwkundige of ingenieur. Op mbo-niveau is een elektrotechnicus vaak in staat nieuwe bedradingen en elektrotechnische systemen aan te legen, storingen te verhelpen of service te verlenen bij de klant. Een elektrotechnicus wordt in die functie ook vaak elektricien of monteur genoemd. Omdat het een breed vakgebied is, zijn er ook veel verschillende functies waarin je je kunt specialiseren. Denk aan ICT, machinerie of telecommunicatie. Afhankelijk van het opleidingsniveau en ervaring kan een elektrotechnicus zowel op kantoor of bij de klant werkzaam zijn. Waar een elektrotechnicus zich zoal mee bezig houdt:

  • Het aanleggen van leidingen en bedradingen.
  • Het achterhalen van de oorzaak van het niet functioneren van bepaalde installaties.
  • Het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen of storingen.
  • Het lezen van werktekeningen.
  • Het installeren en testen van diverse gebouwgebonden elektrotechnische systemen en installaties.

Welke kwaliteiten heeft een elektrotechnicus?

In het beroep van elektrotechnicus heb je vaak te maken met het verhelpen van een storing of oplossen van een probleem. Om een probleem beter te begrijpen moet je daarom analytisch kunnen denken. Een elektrotechnicus is gericht op het vinden van verklaringen en oplossingen voor het probleem en is praktisch ingesteld. Daarnaast kan een elektrotechnicus zelfstandig te werk gaan en is hij of zij in staat nauwkeurig te werken.

Heeft elektrotechniek toekomst?

Binnen de elektrotechniek zijn er veel verschillende functies die technici uit kunnen voeren. Onze maatschappij zit vol met elektrotechnische systemen, waardoor er ook behoefte zal blijven aan elektrotechnici. Los van het opleidingsniveau is het perspectief van elektrotechnici op de arbeidsmarkt goed. Momenteel is er voor iedere opleiding- en ervaringsniveau werk te vinden in de elektrotechniek, zoals elektromonteurs. Iemand die is afgestudeerd als elektrotechnicus zal daarom weinig moeite hebben een baan te vinden. Wel heb je te maken met een snel ontwikkelende sector, waardoor je moet zorgen dat je kennis up-to-date blijft.

Werken als elektrotechnicus


Denk jij aan een baan als elektrotechnicus? Dan gaan we graag voor jou op zoek naar een perfecte match met een bedrijf dat echt bij je past. Hoe we dat weten? We maken eerst kennis met jou, maar ook met de opdrachtgever. We proeven de sfeer alvast voor en luisteren naar de wensen van het bedrijf. Zo weten we zeker dat jij bij de opdrachtgever past en wat je te wachten staat. We helpen je bovendien met de voorbereiding op jouw gesprek bij je toekomstige werkgever. Weten wat we zoal voor vacatures hebben? Kijk dan snel hier.