Werken in de installatietechniek: waar kan ik aan de slag?

Installatietechniek is een enorm breed vakgebied. De term installatietechniek wordt gebruikt voor veel verschillende installaties en technieken in de bouw en industrie, van klimaatinstallaties tot sanitair. Daarbij draait het niet alleen om het aanleggen, maar ook om het ontwerpen of onderhouden van deze installaties. Maar waar kun je als technicus aan de slag? Wat zijn de werkzaamheden? En wat is het perspectief op de arbeidsmarkt?

Over welke installaties hebben we het?

Installatietechniek wordt ook wel gedefinieerd als “een verzameling van technische componenten die gezamenlijk een functioneel geheel vormen”. Simpeler gezegd gaat het voornamelijk over installaties in de bouw, industrie of infrastructuur. Deze installaties kunnen op meerder manieren worden onderverdeeld. Zo zijn er transportinstallaties, beveiligingsinstallaties, koelinstallaties en klimaatinstallaties. Grofweg worden deze installaties ook wel onderverdeeld in installatietechniek W (werktuigbouwkundig) en E (elektrotechnisch). Onder W vallen installaties in gebouwen zoals klimaatinstallaties of sanitair. Onder E vallen elektrotechnische installaties zoals een beveiligingssysteem.

Wat doet een installatietechnicus?

Installatietechnici kunnen, afhankelijk van hun opleiding, werkzaam zijn als installatiemonteur, installatiebeheerder, maar ook als projectleider. Zo is een beheerder verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van installaties, het opstellen van een onderhoudsplan en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor de gehele uitvoering van een project. Je begeleidt een team van installatiemonteurs, die vaak zijn gespecialiseerd in installaties zoals sanitair, water, gas, verwarming, beveiliging of koeltechniek.

Waar werkt een installatietechnicus?

Installatietechnici zijn meestal in dienst bij een installatiebedrijf, dat gespecialiseerd is in één of meerdere installaties. De projecten worden vaak uitgevoerd in de woningbouw, utiliteit of industrie. De werkzaamheden van een installateur of monteur vinden daarom vaak plaats op een bouwplaats, maar dat kan ook bij mensen thuis of bij bedrijven zijn. Een beheerder zal vaker op kantoor of de werkplaats te vinden zijn om installaties te ontwerpen, controleren of om een onderhoudsplan op te stellen.

Benieuwd naar de bedrijven waar technici terechtkomen? Bekijk de vacatures van BLAUW.

Het perspectief in de installatietechniek

Net als bij vrijwel alle technische beroepen is er in de installatietechniek veel vraag naar personeel. In het vakgebied bestaan veel verschillende specialisaties, maar er is ook vraag naar allround monteurs die zowel kennis van werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties hebben. De verschillende specialisaties en projecten maakt het werk afwisselend, uitdagend en een beroep met doorgroeimogelijkheden.

Ben jij overtuigd dat werken in de installatietechniek iets voor jou is? Dan gaan we bij BLAUW graag op zoek naar een perfecte match met een bedrijf dat echt bij je past. Hoe we dat weten? We maken eerst kennis met jou, maar ook met de opdrachtgever. We proeven de sfeer alvast voor en luisteren naar de wensen van het bedrijf. Zo weten we zeker dat jij bij de opdrachtgever past en kunnen we je helpen met de voorbereiding op jouw gesprek bij je toekomstige werkgever.

Liever zelf alvast zoeken in onze vacatures?

Aanbevolen berichten
werken in de techniek