Op je plek of toe aan een nieuwe baan? Stel jezelf deze vragen!

Speel jij weleens met de gedachte om eens rond te kijken, op zoek naar een nieuwe baan? Dan sta je waarschijnlijk voor een moeilijke keuze. Misschien doe je al jaren hetzelfde werk in een prettige omgeving en met leuke collega’s, maar wil je ook je dromen najagen. Welke beslissing neem je dan? Met deze vijf vragen ontdek je of je nog steeds op je plek zit bij je huidige werkgever of écht toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Is er ruimte voor verandering?

Heb je weleens het gevoel dat je te weinig uitgedaagd wordt in je huidige baan? Bedenk dan of het mogelijk is je huidige functie wat te veranderen. Misschien kun je verantwoordelijkheden overnemen of afdragen, andere taken vervullen of je werkzaamheden meer afwisselen. Bespreek goed met je werkgever hoe je het werk leuker of uitdagender kunt maken. Is er geen ruimte voor veranderingen binnen je takenpakket? Dan wordt het misschien tijd op zoek te gaan naar iets anders.

Kan ik me nog ontwikkelen?

Iedereen heeft ambities. De vraag is echter of je die ambities kunt waarmaken binnen je huidige functie. Zolang er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling zit je waarschijnlijk goed op je plek. Maar als dat niet het geval is, is het tijd jezelf opnieuw uit te dagen. Althans, wanneer je écht het maximale uit je capaciteiten wilt halen. Voor je het weet zit je tientallen jaren vastgeroest aan hetzelfde werk, waar je al jaren bent uitgegroeid.

Wat is mijn financiële perspectief?

Geld. We kunnen er lang omheen draaien, maar de financiële vergoeding voor je werk is voor vele mensen een belangrijke motivator. Gemiddeld krijgen werknemers elk jaar een salarisverhoging. Hoe lang is het voor jou geleden? Wanneer je al jaren hetzelfde bedrag onderaan je loonstrookje hebt staan en er ook geen ruimte is om dat te veranderen, is het wellicht tijd om te kijken of dat bij een andere werkgever wel mogelijk is.

Hoe groen is het gras aan de overkant?

Heb je al een andere baan op het oog? Een waar je meteen zin in krijgt en al enthousiast over hebt verteld aan familie of vrienden? Dan is dat een veelzeggend teken. Het geeft aan dat je nieuwe baan een uitdaging vervult die je nu mist. Het is daarom goed om na te gaan waar je in je huidige baan ontevreden over bent en of dat voornamelijk ligt aan je functie of werkplek. Als dat het geval is, dan zou het gras aan de overkant écht groener kunnen zijn.

Ben ik bang voor het onbekende?

Een switch maken in je werk is soms best eng. Je bent vaak gewend aan je huidige situatie. Je collega’s, werkomgeving, verwachtingspatroon; alles voelt vertrouwd. Vertrekken bij je huidige werkgever voelt dan al snel als een sprong in het diepe. Zeker voor iemand die niet vaak van baan wisselt. Als angst voor het onbekende de enige reden is om niet te wisselen, dan is dat vaak het argument om de stap wél te maken. Aanpassen aan een nieuwe omgeving en functie gaat vaak soepeler dan je denkt.

Aanbevolen berichten
sollicitatiegesprek bij blauw techniek