Moet ik wel of niet wisselen van baan?

Misschien heb jij stiekem al een andere baan op het oog, maar twijfel je of dit het juiste moment is. Of zit je al jaren bij dezelfde werkgever en vraag jij je af of het niet eens tijd wordt voor iets anders. Dan sta je soms voor een lastige keuze. Moet ik een nieuwe uitdaging aangaan of niet? We helpen je met deze keuze. Hoe bepaal je wanneer het tijd is om te switchen?

Geld is belangrijk, maar niet alles

Bij een baanswitch is geld vaak een belangrijke motivatie. Natuurlijk, de huur of hypotheek moet ook worden betaald. Dan is het lekker als er wat meer geld binnenkomt. Staar je echter niet blind op de cijfertjes op je loonstrookje. Geld maakt niet altijd gelukkig. Die paar euro extra in de maand is het verlaten van een fijne werkomgeving met leuke collega’s niet altijd waard. Weeg de extra inkomsten dus goed af tegen hetgeen je achterlaat. Zeker als geld de enige verbetering is, is het de moeite van een switch vaak niet waard. En let op: door de randvoorwaarden in je contract, zoals opgebouwd pensioen en bonussen, kan je nieuwe salaris onder aan de streep soms tegenvallen in vergelijking met je oude loonstrookje.

Koester het geluk

Nog belangrijker dan de financiële beloning voor je werk is je persoonlijke geluk. Ga je met tegenzin naar het werk? Of kost het juist geen enkele moeite? Wanneer je last hebt van fysieke klachten is het hoog tijd om het wat rustiger aan te doen of te switchen van werk. Maar zolang je lekker in je vel zit, is er niets aan de hand. Toch?

Tegenwoordig is er ook veel sociale druk. Om je heen zie je vrienden, kennissen en familie wisselen van baan, promotie maken of financieel erop vooruitgaan. Misschien geeft dat een onrustig gevoel en voel je de druk om ook op zoek te gaan naar nieuwe ‘uitdagingen’. Het is lang niet altijd terecht om toe te geven aan dat gevoel. Ben je nog iedere dag gelukkig met je huidige baan? Koester het gewoon!

Comfort maakt soms lui

Soms lijk je volledig op je plaats te zitten. Alles voelt vertrouwd. Je hebt fijne collega’s, een prima salaris en weet ’s ochtends precies wat je de rest van de dag doet. Laat je dan niet teveel afleiden door comfort. Dat maakt soms ook lui. Wanneer alles op rolletjes loopt, betekent dat waarschijnlijk dat je niet meer wordt uitgedaagd in je werk. Je werk wordt een routineklus. Wanneer je niet houdt van verrassingen of uitdagingen, kan dat een goed teken zijn. Maar wil je wél uit je dagelijkse sleur komen en jezelf verder ontwikkelen? Dan is het wellicht tijd voor verandering.

Stip aan de horizon

Heb je weleens nagedacht over waar je over tien of twintig jaar wilt staan? Bij een keuze voor het wel of niet wisselen van baan is het goed om de lange termijn in de gaten te houden. Als je voor jezelf een doel hebt gesteld, is het ook goed een pad uit te stippelen. Hoe ga ik bij dat einddoel komen? Denk daarom goed na of je potentiële nieuwe uitdaging je weer een stap richting je ultieme baan brengt. In dat geval: ga ervoor!

Aanbevolen berichten
Aan het werken in de techniek