Girlsday: Meisjes inspireren over de techniek

Girlsday is een jaarlijks terugkerend evenement dat meisjes tussen de 10 en 15 jaar oud de kans biedt om kennis te maken met technologie en wetenschap. Het evenement wordt georganiseerd door VHTO, het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en b├Ęta/techniek, en vindt plaats op verschillende locaties in Nederland.

Het doel van Girlsday

Het doel van Girlsday is om meisjes te laten zien dat technologie en wetenschap niet alleen voor jongens zijn, maar dat het ook voor meisjes een interessant en uitdagend vakgebied kan zijn. Vaak hebben meisjes een vertekend beeld van technologie en denken ze dat het vooral gaat om het werken met computers en ingewikkelde machines. Girlsday laat zien dat technologie veel meer omvat dan dat en dat er talloze interessante en creatieve beroepen zijn in dit vakgebied.

Meisjes enthousiast maken over de techniek

Tijdens Girlsday kunnen meisjes deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals workshops, lezingen en rondleidingen. Ze kunnen bijvoorbeeld leren programmeren, een robot bouwen, proefjes doen in een laboratorium of een kijkje nemen achter de schermen bij bedrijven die werken met technologie. Door deze activiteiten kunnen meisjes op een laagdrempelige manier kennismaken met technologie en ontdekken wat hen interesseert.

Waarom Girlsday zo belangrijk is

Het is belangrijk dat meisjes al op jonge leeftijd in aanraking komen met technologie en wetenschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meisjes vaak minder zelfvertrouwen hebben in deze vakgebieden dan jongens. Ook kiezen meisjes minder vaak voor een opleiding of beroep in de technologie of wetenschap dan jongens. Door meisjes al op jonge leeftijd te laten zien dat technologie ook voor hen interessant en uitdagend kan zijn, kunnen we bijdragen aan meer gendergelijkheid in deze vakgebieden.

Girlsday is dan ook een belangrijk initiatief om meisjes te inspireren en te motiveren om te kiezen voor een opleiding of beroep in de technologie of wetenschap. Door meisjes te laten zien dat zij net zo goed als jongens kunnen zijn in deze vakgebieden, kunnen we bijdragen aan een meer diverse en inclusieve technologie- en wetenschapswereld.

Ben je al overtuigd van de techniek en wil je aan de slag gaan? Bekijk dan snel onze vacatures.

Recent Posts
salarisindicatie