Hoe vraag ik om een loonsverhoging?

Een loonsverhoging vragen, het kan best even spannend zijn! Wij snappen dit heel goed. We zijn desnoods allemaal mensen. Ja, ook die zelfverzekerde, aanwezige collega.

Om je een beetje te helpen geven we je in deze blog een aantal handige tips waarmee je om loonsverhoging kunt vragen. Een goede voorbereiding neemt namelijk toch wat zenuwen weg!

 

Hoe vraag je om een loonsverhoging?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Beantwoord daarom drie vragen voor jezelf: Wat?, Waarom? en Wanneer. Zo kun je jouw werkgever zelfverzekerd te woord staan.

Wat?


Stap nummer 1 is om te bepalen wat je precies wilt. Zoek dus eerst uit hoeveel meer je wilt verdienen en of dit realistisch is. Bekijk bijvoorbeeld diverse soortgelijke vacatures online. Zo kun je een goede indicatie krijgen van het salaris die past bij je baan.

Weet je nu precies om welk bedrag je wilt vragen? Ga er dan ietsjes boven zitten. De kans is namelijk aanzienlijk dat je werkgever met een tegenbod komt. Krijg je meteen het bedrag waar je om vraagt? Dan is dat alleen maar mooi meegenomen!

Waarom?


Oke, je weet nu wat je wilt. Maar weet je ook waarom je dit verdient? We kunnen het je aanraden om dit van tevoren voor jezelf te noteren. Zo kom je op het moment zelf, wanneer de zenuwen wat hoger zijn, beter uit je woorden. Pak je notitieboek er dus bij en noteren maar! Heb je meer verantwoordelijkheid gekregen? Zijn je resultaten uitstekend? Is de kwaliteit van je werk hoog? Schrijf alles op wat in je opkomt!

Wanneer?


Nu moet je nog het juiste moment kiezen om die loonsverhoging te vragen. Je kunt dit heel goed doen tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Ook het einde van het jaar is een goed moment of tijdens een contractverlenging. Veranderd je functie of heb je een succes behaald? Dit zijn ook goede momenten om een gesprek aan te vragen.

Krijg je geen loonsverhoging?

Jammer, maar geef niet op! Probeer samen een volgend moment te bespreken waar je opnieuw naar de situatie kunt kijken. Vraag je werkgever vooral ook wat hij/zij tussentijds van jou nodig heeft om tot dit bedrag te komen.

Toch toe aan een nieuwe uitdaging? Vergeet onze vacatures niet te bekijken.

Recent Posts
sollicitatiegesprek-tipscv-maken