De Sollicitatie tips van Accountmanager Marc

Accountmanager Marc voert al jarenlang kennismakingsgesprekken en sollicitatiegesprekken met verschillende kandidaten. In deze blog vertelt hij zijn belangrijkste tips om van jouw sollicitatiegesprek een succes te maken. Zo loop je geen BLAUWtje tijdens jouw sollicitatiegesprek!  

 1. Goede voorbereiding is het halve werk.
  “Mijn nummer 1 tip voor een sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding. Improviseren is niet echt slim tijdens een sollicitatiegesprek, dan kom je namelijk ongeïnteresseerd over. Zorg er voor dat je weet met wie je een gesprek hebt, lees de vacature goed door en weet wat het bedrijf doet. Weet je iets niet of begrijp je iets niet? Dan kun je dat gewoon vragen tijdens het gesprek.”
 2. Wees op tijd
  “Te laat komen tijdens een sollicitatie is echt een no-go, maar veel te vroeg zijn is ook niet relaxed. Ik raad je daarom aan om 5 à 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn, dat is perfect.”
 3. Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk
  “Niemand houdt van een kleffe, slappe handdruk, toch!? Zorg dat je een goede handdruk geeft, dat onthoudt iemand. Bonustip: Kijk jouw gesprekspartner aan tijdens de handdruk! Met een goede blik en handdruk kom je zelfverzekerd over.”
 4. Stel vragen tijdens het gesprek
  “Een sollicitatiegesprek hoeft geen kruisverhoor te zijn. Stel vragen terug aan jouw gesprekspartner. Vraag bijvoorbeeld hoe lang hij of zij al bij het bedrijf werkt. Zo kom je super geïnteresseerd over en heb je een leuk gesprek.”
 5. Laat enthousiasme zien!
  “Opdrachtgevers willen het allerliefste een enthousiaste kandidaat. Hoe leuk is het als iemand met passie vertelt over iets wat hij of zij tijdens het werken heeft meegemaakt! Vertel bijvoorbeeld over die ene ingewikkelde taak die je succesvol hebt afgerond en waar je mega trots op bent, of de feedback van een collega waar je mee aan de slag bent gegaan.”
 6. Wees vooral jezelf
  Last but not least, een echte klassieker. Wees jezelf! Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Ze willen immers tijdens een kennismaking of sollicitatiegesprek kennismaken met jou!” 

Met deze tips moet jouw sollicitatiegesprek he-le-maal goed komen! Benieuwd naar onze vacatures? 

Aanbevolen berichten
sollicitatiegesprekcv schrijven